Notícies

setembre 04, 2013
DIVERSES ENTITATS,ENTRE ELLES EL COL·LEGI, ENTREGUEN AL PRESIDENT UNA PROPOSTA DE REFORMA DE L’ADMINISTRACIÓ

Les entitats, agrupades en el Fòrum d’Entitats per la Reforma de l’Administració (FERA), es van reunir amb el President de la Generalitat Artur Mas i amb la vicepresidenta Joana Ortega, per lliurar-los el document “Per a la reforma de l’administració”. En el transcurs de la reunió, que va tenir lloc al Palau de la Generalitat, aquestes entitats van expressar la voluntat que, en el moment de dissenyar aquesta reforma, es tingui en compte el document lliurat, juntament amb el coneixement acadèmic i les capacitats dels servidors públics.

Aquest grup d’entitats també demana la implicació directa del màxim nivell polític i institucional del país i un compromís ferm que permeti l’impuls definitiu a la reforma. Una reforma imprescindible i urgent en el context econòmic, social i polític actual per tal de disposar d’una administració moderna, competitiva i eficaç, necessària per al present i, sobretot, per al futur del país.

Cadascuna d’aquestes entitats va tenir l’oportunitat d’exposar una qüestió a tractar en aquesta reforma. El Col·legi de Politòlegs i Sociòlegs de Catalunya va advocar per una major democratització de l’administració pública, en tant que els ciutadans i ciutadanes reclamen actualment més eficiència, més fiabilitat i més democràcia. Tot això propiciaria, segons va afirmar la degana, la Sra. Anna Parés, que la ciutadania ‘es faci seu l’àmbit públic, demostri més interès i cooperi en diferents temes’.

 

‘Per a la reforma de l’administració’
El document entregat al President fa un breu diagnòstic que es pot sintetitzar en els següents punts:
· Les administracions públiques són quantitativament i qualitativament molt importants.
· No tenim un problema de nivell de prestació de serveis bàsics o d’eficàcia en l’actuació, en sentit general.
· No tenim un problema de dimensionament en l’ocupació pública, d’acord a les dades comparades internacionals.
· Tenim un problema de finançament.
· Tenim un problema de funcionament (d’eficiència i de productivitat).
· Tenim un problema d’imatge social.
· Si es vol reactivar l’economia cal un sector públic que acompanyi i potenciï l’activitat productiva.
· Al costat de la sortida de la crisi, l’altre gran element present en el debat polític, social i mediàtic de Catalunya, fa referència als conceptes d’Estat propi o d’estructures d’Estat. La reforma de l’administració és necessària en qualsevol marc; per qui defensi un escenari de major autogovern potser encara més.
· Cal, per tant, una agenda per a la reforma de l’administració que ens permeti disposar de la gestió pública que necessitem pel present i que desitgem pel futur. Reforma, més enllà de l’ajust. No es tracta de fer menys (o més) del mateix, sinó de fer-ho millor. Una agenda que ha de ser institucional; impulsada des del primer nivell i amb acord polític transversal; resguardada, en la mesura del possible, del tacticisme partidista. Una agenda que ha de ser nacional; concertada amb la complicitat dels servidors públics, la societat civil i els mitjans de comunicació.

El document relaciona fins a 30 accions que, entre altres, hauria d’incloure l’agenda per la reforma de l’administració que es reclama. S’agrupen entorn a sis conceptes: política i gestió, governança, professionals, responsabilització, bon govern i ètica pública i innovació.

Algunes d’aquestes accions, com la referent a introduir la direcció pública professional, han estat treballades i concretades en documents anteriors del Fòrum d’Entitats per la Reforma de l’Administració (FERA). D’altres s’apunten com a línies a desenvolupar.

El FERA
El Fòrum d’Entitats per la Reforma de l’Administració (FERA) és un espai informal de trobada d’entitats de la societat civil catalana que defensen la necessitat d’abordar, de forma constructiva i exigent, la llargament reclamada reforma de l’administració pública, que en el context econòmic, social i polític actual del país resulta imprescindible i urgent.

Els membres inicials del Fòrum d’Entitats per la Reforma de l’Administració són: l’Associació Catalana de Gestió Pública (ACGP), l’Associació de Tècnics d’Administració de la Generalitat de Catalunya (ATAGEC), la Cambra de Comerç de Barcelona, la patronal catalana Cecot, el Public-Private Sector Research Center de l’IESE, el Cercle d’Economia, el Club de Direcció Pública ESADE Alumni, el Col·legi d’Economistes de Catalunya, la Comissió dels enginyers industrials a les administracions públiques del Col·legi i Associació d’Enginyers Industrials de Catalunya, el Col·legi de Politòlegs i Sociòlegs de Catalunya i la Taula del Tercer Sector.

Share This