Agenda

CONFERÈNCIA: ALTERNANÇA POLÍTICA O CANVIS ESTRUCTURALS? ANÀLISI I PROSPECTIVA DEL CANVIS ELECTORALS I POLÍTICS EN CURS A AMÈRICA LLATINA VERSUS LA PERSISTÈNCIA DELS PROBLEMES ESTRUCTURALS

DATA
11 gener 2023 · 18:00
LLOC
Presencial (al Colpis) i en línia

Conferència "Alternança política o canvis estructurals? Anàlisi i prospectiva del canvis electorals i polítics en curs a Amèrica Llatina versus la persistència dels problemes estructurals (inequitat; desenvolupament, seguretat i violències directes; descontents i revoltes)" a càrrec de Rafael Grasa, professor Titular de de Relacions Internacionals a la Universitat Autònoma de Barcelona. Coordinador del Màster Universitari de Relacions Internacionals, Seguretat i Desenvolupament. 

Presenta Dèbora Miralles, responsable de la comissió de Relacions Internacionals del Colpis. 

Aquesta conferència ha estat co-organitzada amb la facultat de Ciències Polítiques i Sociologia de la UAB.

 

En les darreres dècades s’han produït a la regió cicles de victòries electorals de partits d’esquerra, com recentment ha reblat la victòria de Lula al Brasil, en què les principals economies de la regió compten amb governs d’esquerra (amb diferents matisos). Tanmateix, la regió continua sent la més desigual del planeta i la que té més homicidis per càpita, sobretot  a les zones urbanes. Cal doncs reflexionar sobre una doble paradoxa. Primera i central, perquè persisteixen els grans problemes estructurals de la regió malgrat diversos cicles de governs de partits d’esquerres? Pot passar el mateix en el cicle que ara s’està esdevenint? I, segon, fins a quin punt el canvi en curs en termes electorals respon a un auge de l’esquerra o al cansament respecte dels partits al govern, com mostra que si bé hi ha 6 canvis vers l’esquerra, el cert és que en general en els darrers anys les eleccions les guanyen a Amèrica Llatina  partits que estaven a l’oposició, una mostra de decepció i cansament. Per respondre a les preguntes s’analitzaran diverses causes i factors per intentar donar respostes plausibles a les preguntes i, per tant, al que es pot esperar.

Assistència

És necessària la inscripció prèvia
Share This