Agenda

SESSIÓ D'ANÀLISIS DE RESULTATS DE LES ELECCIONS AL PARLAMENT EUROPEU

DATA
11 juny 2009 · 19
LLOC
Seu de l'Oficina del Parlament Europeu i representació de la Comissió Europea a Barcelona (Aula Europa. Pg. de Gràcia, 90. Barcelona)

La sessió d'anàlisi de resultats de les eleccions al Parlament Europeu celebrada el passat 11 de juny i organitzada pel Col·legi de Politòlegs i Sociòlegs de Catalunya, l'Institut de Ciències Polítiques i Socials i el Consell Català del Moviment Europeu va comptar amb una notable afluència de públic i amb un interessant debat entre ponents i assistents.

L'abstenció no va fer acte de presència a la seu de la Oficina del Parlament Europeu a Barcelona, on va tenir lloc la sessió d'anàlisi de resultats de les eleccions europees del passat 7 de juny, amb l'assistència d'una setantena de persones que van omplir la sala.

Com a ponents de l'acte, Gabriel Colomé, director del Centre d'Estudis d'Opinió i professor de la UAB, Carme Colomina, periodista i ex corresponsal  a Brussel·les de Catalunya Ràdio, i Carles Gasòliba, president de la LECE (Liga Europea de Coordinación Económica).

La victòria dels euroescèptics

Segons Gabriel Colomé, els euroescèptics han estat els triomfadors en les darreres eleccions al Parlament Europeu, amb un augment dels partits de dretes i una clara protagonista: l'abstenció. El professor Colomé va recordar que la participació ha Catalunya havia estat molt baixa, d'un 37,5%, però molt pitjor a països com Romania, amb un 20%, o a Eslovàquia, amb un 19%.

Per Gabriel Colomé són diversos els factors que causen aquests alts nivells d'abstenció. Entre ells l'absència d'una campanya clara per part dels partits polítics els qui, segons Colomé, es van concentrar més en els problemes domèstics dels seus estats que no pas en fer una campanya electoral que impliqués els ciutadans europeus. D'altra banda, Colomé va remarcar la necessitat de crear la figura d'un president europeu que pugui ser escollit directament pels ciutadans, com succeeix als Estats Units.

Segons el professor s'ha produït una confusió entre l'opinió pública i l'opinió publicada al respecte d'aquestes eleccions i, alhora, va afirmar que el ciutadà europeu continua sense saber què es fa al Parlament Europeu.

Desconeixement d'Europa

Per la periodista Carme Colomina no es fa pedagogia d'Europa, fet que porta a un gran desconeixement de la Unió per part dels seus residents. Colomina va destacar també com a factors predominants d'aquests resultats l'alta abstenció i l'increment de vots als partits de dretes.

En aquest sentit, l'ex corresponsal a Brussel·les va assegurar que 'Els socialdemòcrates han estat bastant incompetents alhora de trobar un missatge alternatiu' que motivés els seus votants a acudir a les urnes.

Per Carme Colomina tant els propis partits polítics, com el Parlament Europeu i els mitjans de comunicació són responsables del desconeixement per part dels ciutadans de les institucions europees i de que es fa en elles.

 

El Tractat de Lisboa

Pel president de la Lliga Europea de Coordinació Econòmica, Carles Gasòliba, aquests resultats no han estat pas tan negatius, sinó que han seguit la línia d'anteriors comicis, pel que fa al nivell de participació. Respecte a l'augment de la dreta, Gasòliba va assegurar que no es poden extrapolar casos com el d'Holanda a tota la Unió.

Per Gasòliba la qüestió cabdal ha estat l'omissió en tot moment durant la campanya electoral del Tractat de Lisboa. Gasòliba va assegurar que l'aprovació o no d'aquest tractat és fonamental per la visibilitat d'Europa.

L'acte, moderat pel politòleg Josep Maria Ribot, va comptar amb la col·laboració de  la Seu de l’Oficina del Parlament Europeu i representació de la Comissió Europea a Barcelona, de la representació a Barcelona de la Comissió Europea i de la Secretaria per a la Unió Europea de la Generalitat de Catalunya.

Assistència

L'accés és lliure però les places són limitades. Cal confirmar assistència trucant al 93 241 41 22 o bé escrivint a colpis@colpis.cat.
AFEGEIX AL CALENDARI
PROGRAMA
Share This