FORMACIÓ CONTINUADA

FITXA DEL CURS

CÀPSULA FORMATIVA: ESCOLTA ATENTA COM A EINA CENTRAL DE LA INTERVENCIÓ SOCIAL

Presentació

L'Escolta és un concepte utilitzat amb lleugeresa que després s'ha d'omplir de contingut. Més enllà d'una tècnica, l'escolta respon a una actitud vital que engloba l'escolta de l'altre i la d'un mateix, i el desenvolupament d'una consciència i empatia capaç de percebre l'amplitud del fenomen relacional i vital que es produeix en cada moment present, tant en el marc personal com en un context laboral.

Per això mateix, no seria erroni afirmar que gran part de la intervenció i resposta professional i personal, es basa en l'acció d'escoltar.

La metodologia principal del curs es centra en tècniques qualitatives de dinàmica de grups i en els recursos que atorga la pisco teràpia Gestalt centrats en els preceptes conceptuals de la pressa de consciència (awareness) tant en el pla cognitiu, com en l'emocional i el físic, la importància de la presència i vivència de l'aquí i ara, i la responsabilitat com a element central dels processos de relació i generació de vincles.

L'enfocament docent combina la transmissió i discussió de conceptes amb la praxi, experimentació i vivència d'exercicis, ja que és necessari un entrenament vivencial en els processos de comunicació interpersonals i de gestió d'emocions. El mateix grup d'alumnes es converteix en un espai central d'intercanvi, reflexió i debat conceptual alhora que de vivència i integració dels aprenentatges en diferents nivells d'intervenció que poden anar des d'exercicis individuals més introspectius, a pràctiques de relació en dinàmiques de parella, triades, etc.

Tanmateix s'incorporen idees i pràctiques d'altres disciplines que poden enriquir i ampliar les perspectives del curs, com ara del Coaching ,la Programació Neuro lingüística i la Perspectiva Sistèmica.

D'aquesta forma ens orientem cap a una modalitat de comunicació assertiva capaç de combinar l'empatia i la validació per una banda, i els processos de confrontació i establiment de límits, sempre en benefici de millorar la comunicació i la relació entre els professionals i els usuaris i/o clients.

 

OBJECTIUS

 • Aprofundir i entendre el significat i sentit de l'escolta activa.
 • Reflexionar i experimentar en un sentit ampli l'experiència de l'escolta, atenent les respostes que genera com a les dificultats que presenta.
 • Desenvolupar una atenció profunda que permeti anar més enllà de l'escolta de continguts, incorporant la presència de les emocions i el llenguatge del cos.
 • Entendre la naturalesa actitudinal de l'escolta i posar les bases per a un entrenament tant en l'àmbit personal com en el professional.

 

PROGRAMA

 • Una aproximació a la naturalesa, significació, sentit i funció de l’escolta.
 • Anàlisi detallat entre l’escolta activa i l’escolta atenta.
 • Aprofundir més enllà del concepte clàssic d’escoltar: l’awareness i adonar-se compte a un nivell més profund.
 • Els tres cervells que intervenen en els processos d’escolta: atenció al llenguatge verbal (cognitiu) i el no verbal (emocions i corporal).
 • La consideració de l'altre com a objecte d'anàlisi i intervenció versus subjecte de vincle i interrelació professional i personal.
 • Els diferents canals de representació i estils d’aprenentatge dels individus.
 • La consciència i gestió de la transferència i la contra transferència en la comunicació.
 • L’art de preguntar: la pregunta al servei de l’aprofundiment en el vincle i de l’orientació a objectius.

 

 

Destinataris

 • Tècnic/a d'intervenció social i mediació.
 • Tècnic/a dels sectors educatius i sanitaris.
 • Qualsevol persona interessada en un major desenvolupament de la intel·ligència emocional en l’àmbit professional / organitzatiu i/o en l’àmbit personal.

PROFESSORAT

Eduardo Pastor: Gestalt Coach. Supervisor d’Equips Professionals i Organitzacions i Docent en Àmbits de la cura a les persones: Atenció Social, Sanitària i Educativa. Llicenciat en Sociologia.

DATA LÍMIT D'INSCRIPCIÓ

Fins el 11 juny de 2018

DATA D'INICI

18 juny de 2018

DATA DE FI

18 juny de 2018

PREU PER COL·LEGIATS/DES I ESTUDIANTS

35 euros (col·legiats en situació d'atur, 20% descompte)

PREU PER NO COL·LEGIATS/DES

85 euros (persones no col·legiades en situació d'atur 10% de descompte)

CALENDARI DE CLASSES

El 18 de juny de 2018. Dilluns de 16.00 a 20.00 hores.

LLOC ON S'IMPARTEIX

Col·legi de Politòlegs i Sociòlegs de Catalunya
Roger de Llúria, 155-157, entresòl 1a
08037 Barcelona

DOCUMENTACIÓ NECESSÀRIA

Per formalitzar la matrícula del curs, cal adjuntar la següent documentació:

- Fotocòpia del DNI/NIE (només per aquelles persones que no estan col·legiades)

- Fotocòpia del comprovant de pagament del curs (només per aquelles persones que facin el pagament a través de transferència bancària).

- Els estudiants de Ciències Polítiques i/o de Sociologia (amb la meitat de crèdits totals aprovats) gaudeixen d'un preu especial. En cas de ser-ho, caldrà presentar una còpia de la matrícula de la universitat de l'any en curs.

- Per poder gaudir del descompte per aturats, cal aportar document de situació administrativa (SOC). Només és pot gaudir d'un descompte per persona i curs.

FITXA D'INSCRIPCIÓ
DADES PERSONALS
Els camps marcats amb * són obligatoris
DOCUMENTACIÓ A ADJUNTAR (2) (EL NÚM. MÀXIM DE FITXERS ÉS DE 5)
SELECCIONAR ARXIU (adjuntar fitxers en format jpg, pdf o doc)
[+] Adjuntar un altre fitxer
DADES DE L'EMPRESA (Emplenar aquest apartat en el cas que es vulgui facturar a l'empresa)

El Col·legi de Professionals de la Ciència Política i de la Sociologia de Catalunya tracta la informació que ens proporciona amb la finalitat d'oferir-li el servei sol·licitat. Es conservaran les dades facilitades mentre es mantingui la relació o durant els anys necessaris per complir amb les obligacions legals. Les dades no seran cedides a tercers, excepte en els casos en què hi hagi una obligació legal. Vostè té el dret d'obtenir confirmació de si al Col·legi de Professionals de la Ciència Política i de la Sociologia de Catalunya estem tractant les seves dades personals, així que té dret a accedir a les seves dades personals, rectificar les dades inexactes o sol·licitar la seva supressió quan les dades ja no siguin necessàries.

Responsable: Identitat: Col·legi de Professionals de la Ciència Política i de la Sociologia de Catalunya-NIF: Q5856239H Direcció postal: C/Roger de Llúria, 155; Entresòl 1a; 08037 Barcelona Telèfon: 932414122 Correu electrònic: colpis@colpis.cat

(1) El preu per estudiant s'aplica exclusivament als estudiants de les llicenciatures de Ciències Polítiques i Sociologia.

(2) Per considerar efectiva la matrícula és imprescindible fer arribar al Col·legi, abans de l'inici del curs, els documents que s'indiquin a la fitxa de cada curs.

(3) El COLPIS no garanteix la realització d’aquesta activitat formativa si no s’arriba a un número mínim d’alumnes.

(4) Una vegada formalitzada la matrícula no es retornarà l’import de la mateixa excepte que l’organització anul·li l’activitat formativa.

Share This