ÀREA COL·LEGIATS/DES: accedir
COM COL·LEGIAR-SE
MÀSTER METRÒPOLI EN ESTUDIS URBANS I METROPOLITANS [+]
COLPIS CATALUNYA
L'INFOCOLPIS
Envia'ns el teu correu electrònic si vols rebre el butlletí del Col·legi.
He llegit i accepto la política de privacitat, l'avís legal i l'enviament de l'InfocolpisRECOMANEM
[+]
MÀSTER EN TÈCNIQUES D'INVESTIGACIÓ SOCIAL APLICADA (TISA)
MÀSTER EN TÈCNIQUES D'INVESTIGACIÓ SOCIAL APLICADA (TISA) [+]

Formació continuada

FITXA DEL CURS

25. COM SER UN MILLOR ALCALDE/SSA O REGIDOR/A (CURS ON-LINE)

PRESENTACIÓ

Quan hom assumeix el càrrec d’alcalde/ssa, regidor/a, president/a o conseller/a comarcal per primera vegada, és lògic que la responsabilitat assumida i la complexitat del món públic facin molt de respecte, i que un/a se senti insuficientment preparat/da per a exercir-la. Fins i tot si hom és ja un/a electe/a local veterà/na, és conscient que queda encara molt per millorar i per explorar.

 

L’objectiu d’aquest curs és, precisament, ajudar a les persones que fan política local a desenvolupar el seu rol de forma més eficaç, i alhora sentir-se bé tot realitzant-lo. En aquest sentit, el curs se centra en els aspectes personals i polítics de la tasca d’electe/a local.

OBJECTIUS

-Aprendre a gestionar-se millor un mateix en l’entorn complex i exigent del govern local

-Reflexionar sobre la tasca que hom ha de fer com a electe/a local

-Entendre el món polític, i com moure’s eficaçment en el seu si.

-Entendre el món administratiu i de la gestió pública, i com moure’s eficaçment en ell

-Prendre consciència dels reptes actuals dels ens locals

PROGRAMA

1. Introducció: de què va això de ser electe local? 

Les dimensions de la política municipal. El sentit del lideratge local. El factor temps.

2. El nivell personal: sobreviure en un entorn exigent 

L’autogestió de l’electe/a local. Les competències bàsiques.

3. El nivell interpersonal: què fa i com ho fa un electe local?

 Els rols directius. El lideratge de persones, grups i comunitats. Treballar colze a colze amb la gent.

4. El món de la Política: conquerir i conservar el Poder

Els actors polítics i les seves lògiques i jocs. L’opinió pública. Entendre els ciutadans i gestionar les relacions amb ells. Ètica per a electes locals.

5. La Gestió als Ajuntaments: l’administració pública no és una empresa

L’evolució dels ajuntaments democràtics. El moment actual. Els treballadors públics. Els pecats capitals del sector públic. Idees-força per a la nova Administració.

6. Algunes eines que ens ajudaran a fer-ho millor

Tècniques i metodologies de gestió.

7. El context actual: quins són els grans temes?

Els reptes dels ajuntaments catalans, avui i en el futur immediat

8. Conclusió: ens deixem alguna cosa?

Resum d’ensenyaments. Debat obert (temes proposats pels alumnes).

 

DESTINATARIS

El curs s'adreça en primer lloc als electes locals (alcaldes/sses i regidors/es, presidents/es i consellers/es comarcals...) nous en el càrrec, als quals el curs els descobrirà un món diferent al que poden haver conegut en l’àmbit privat o associatiu, i els orientarà sobre com moure-s’hi.

Però el curs també serà útil a l'electe/a veterà/na. Aquest/a hauria ja d'haver après moltes de les lliçons que els recordarem, però no hi ha dubte que encara li poden quedar moltes altres per conèixer i per repensar. Per això li diem: si més no, parar un moment per reflexionar sobre les coses sempre és beneficiós.

PROFESSORAT

Román Castro: Degà de l’Instituto de Ciencias Empresariales de la Universidad Camilo José Cela-Grupo IMF. Llicenciat en ciències polítiques i sociologia, màster en anàlisi polític, doctor en ciències polítiques per la Universitat Autònoma de Barcelona i professor acreditat amb una extensa experiència docent en diferents universitats: Universitat Ramon Llull, Pompeu Fabra, Internacional de Catalunya, Antonio de Nebrija, Camilo José Cela, Abat Oliba CEU, Internacional de la Rioja i Universitat Politècnica de Catalunya. Ha publicat, entre altres: “Temas clave de ciencia política” (editor, 1998); “Europa comunitaria y apoyo ciudadano1973-1995” (2008); i ”Preparados para un mundo global” (2017). Va ser coordinador de presidència de l’Ajuntament de Montcada i Reixac.

Antoni Biarnés: Director-gerent del Colpis. Llicenciat en ciències polítiques i sociologia per la Universitat Autònoma de Barcelona, llicenciat en dret per la Universitat de Barcelona i màster en gestió pública per la UAB. Va ser cap de gabinet d’alcaldia a l’Ajuntament de Calafell i ha estat regidor a l’Ajuntament de Berga; des de 2016 no és militant de cap partit polític. Durant 15 anys va ser director de la consultoria Institut Àgora, especialitzada en l’àmbit polític i públic, i des de la qual s’oferien serveis d’assessorament a electes i administracions públiques en els àmbits de l’estratègia, la millora organitzativa, la gestió de crisis i la comunicació.  Autor del llibre “Manual para el Liderazgo Local” i docent amb una àmplia experiència lectiva.

DATA LÍMIT D'INSCRIPCIÓ
Fins el 27 setembre de 2019
DATA D'INICI DATA DE FI
30 setembre de 2019 24 novembre de 2019
PREU PER COL·LEGIATS I ESTUDIANTS (1) PREU PER NO COL·LEGIAT
150 euros (col·legiats en situació d'atur, 20% descompte) 195 euros (persones no col·legiades en situació d'atur 20% de descompte)
CALENDARI DE CLASSES
Durada del curs: 20 hores

Del 30 de setembre al 24 de novembre (8 setmanes)

LLOC ON S'IMPARTEIX

Es tracta d’un curs online, basat en la plataforma d’e-learning del Colpis (de fàcil utilització encara que no es tingui experiència prèvia en cursos online).

DOCUMENTACIÓ NECESSÀRIA

Per formalitzar la matrícula del curs, cal adjuntar la següent documentació:

-Fotocòpia del DNI/NIE (només per aquelles persones que no estan col·legiades)

-Fotocòpia del comprovant de pagament del curs (només per aquelles persones que facin el pagament a través de transferència bancària).

-Els estudiants de Ciències Polítiques i/o de Sociologia (amb la meitat de crèdits totals aprovats) gaudeixen d'un preu especial. En cas de ser-ho, caldrà presentar una còpia de la matrícula de la universitat de l'any en curs.

- Per poder gaudir del descompte per aturats, cal aportar document de situació administrativa (SOC). Només és pot gaudir d'un descompte per persona i curs.

FITXA D'INSCRIPCIÓ
DADES PERSONALS
*Cognoms: *Nom:
NIF: Data de naixement:
Adreça:
Població: Província: CP:
*Correu electrònic: *Telèfon:
*Titulació:
*Experiència:
*Ocupació actual:
*Tipus d'alumne/a: Col·legiat/da Estudiant (1) No col·legiat/da
*Forma de pagament:
 • Efectiu
  El pagament s'efectuarà a la seu del Colpis (c/ Roger de Llúria, 155-157, entl. 1a)
 • Transferència bancària
  C/C del Banc de Sabadell ES36 0081-0202-12-0001023503
  Al concepte ha de constar: Nom del curs i de l'alumne/a
 • Targeta de dèbit o crèdit
  Al clicar aquesta opció et redirigirem a la plataforma de Redsys/Triodos on podreu fer el pagament amb totes les garanties de seguretat
Els camps marcats amb * són obligatoris
DOCUMENTACIÓ A ADJUNTAR (2) (núm. màxim de fitxers és 5)
Adjuntar fitxer :
+ Adjuntar un altre fitxer       (adjuntar fitxers en format jpg, pdf o doc)
DADES DE L'EMPRESA (Emplenar aquest apartat en el cas que es vulgui facturar a l'empresa)
Nom:
CIF:
Adreça:
Població: Província: CP:
Telèfon(s):   Fax:
Correu electrònic:
 • Visual CAPTCHA

El Col·legi de Politòlegs i Sociòlegs de Catalunya tracta la informació que ens proporciona amb la finalitat d'oferir-li el servei sol·licitat. Es conservaran les dades facilitades mentre es mantingui la relació o durant els anys necessaris per complir amb les obligacions legals. Les dades no seran cedides a tercers, excepte en els casos en què hi hagi una obligació legal. Vostè té el dret d'obtenir confirmació de si al Col·legi de Politòlegs i Sociòlegs de Catalunya estem tractant les seves dades personals, així que té dret a accedir a les seves dades personals, rectificar les dades inexactes o sol·licitar la seva supressió quan les dades ja no siguin necessàries.

Responsable: Identitat: Col·legi de Politòlegs i Sociòlegs de Catalunya-NIF: Q5856239H Direcció postal: C/Roger de Llúria, 155; Entresòl 1a; 08037 Barcelona Telèfon: 932414122 Correu electrònic: colpis@colpis.cat

(1) El preu per estudiant s'aplica exclusivament als estudiants de les llicenciatures de Ciències Polítiques i Sociologia.
(2) Per considerar efectiva la matrícula és imprescindible fer arribar al Col·legi, abans de l'inici del curs, els documents que s'indiquin a la fitxa de cada curs.
(3) El COLPIS no garanteix la realització d’aquesta activitat formativa si no s’arriba a un número mínim d’alumnes.
(4) Una vegada formalitzada la matrícula no es retornarà l’import de la mateixa excepte que l’organització anul·li l’activitat formativa.
Roger de Llúria, 155-157, entresòl 1a | 08037 Barcelona | T: 932 414 122 | F: 932 002 209 | A/E: colpis@colpis.cat | Avís Legal |  Disseny web