Notícies

febrer 26, 2015
LA DEMOCRÀCIA SERÀ TECNOLÒGICA I PARTICIPATIVA O NO SERÀ
Dimecres 11 de Marc, a les 19:30. Casa Orlandai

La democràcia representativa ha estat una excel·lent eina en constant evolució per a la construcció política d’una societat més justa, equitativa i creadora de projectes comuns. Va nèixer fa més de tres cents anys,  però han estat les lluites populars i els moviments socials els que han fet que d’un instrument polític per una minoria d’homes, blancs i propietaris, esdevingués un instrument polític per a tothom, dotant a la ciutadania de drets polítics i socials.

La democràcia moderna es basa en la delegació a representants que es reuneixen i deliberen en parlaments o en governs locals, per la impossibilitat física de reunir al conjunt de la població sobirana. La peça clau doncs ha estat la comunicació entre el poder i els ciutadans. El cost de la comunicació i la informació és elevadíssim, recaient tradicionalment en mitjans de comunicació participats pel sector públic, però també pel sector privat. En aquest context d’evolució constant, cal eixamplar, aprofundir i regenerar la democràcia mitjançant noves formes de democràcia participativa. Hi ha una creixent demanda  de fer més participatius els processos de deliberació.

La irrupció d’Internet, i concretament, les xarxes socials trenquen i qüestionen la funció dels organismes intermediaris entre la ciutadania sobirana, els representants i els centres de presa de decisions. Els costos de la informació, de la comunicació i de la participació baixen. Ja s’han guanyat eleccions usant les xarxes. De fet, un es pot informar, comunicar, participar i votar des del sofà de casa, perquè tecnològicament avui és possible (vot electrònic, forums de debat, aplicacions, …). L’apoderament  real de la ciutadania, cal un alt grau de compromís en accions, mesures i decisions per part dels convocants a la participació, els quals han de partir d’una credibilitat prèvia.

ENLLAÇ D’INTERÈS

MÉS INFORMACIÓ

Share This