Notícies

desembre 01, 2008
MANUEL CASTELLS, PREMI NACIONAL DE SOCIOLOGIA I CIÈNCIA POLÍTICA 2008
Guardonat pel Centre d’Investigacions Sociològiques

Castells és autor d’una vintena de llibres, ha participat com a coautor en altres 21 i ha publicat més d’un centenar d’articles científics en revistes acadèmiques o en llibres col·lectius. Ha estat professor de diverses universitats d’Europa, Amèrica i Àsia.

Durant els darrers vint anys, ha portat a terme una àmplia recerca en la qual relaciona l’evolució econòmica i les transformacions polítiques, socials i culturals en el marc d’una teoria integral de la informació, l’exemple més clar de la qual pot ser el Projecte Internet Catalunya, que ell mateix coordina. Els resultats del seu treball es recullen en la trilogia L’era de la informació, traduïda a diversos idiomes, i encimbellada per Anthony Giddens, al nivell dels esforços explicatius que Marx o Max Weber van fer per a interpretar la societat industrial (el mateix Castells compara la seva obra, en la qual no hi ha cap concepte ex novo i propi, a la de Max Weber, que “va inventar” molts dels conceptes utilitzats per la sociologia contemporània); si bé altres autors, més crítics, la consideren una obra banal que es limita a fer un voluminós resum de les obres d’Alvin Toffler, Yoneji Masuda, John Naisbitt, Saskia Sassen, James Martin i molts altres, coneguts i desconeguts, que seria llarg citar. El que sí que sembla un fet és que Castells és actualment un dels autors de referència en el camp de l’estudi de la societat de la informació.

L’any 2001 va ser investit doctor honoris causa per la Universitat de Castella La Manxa, i el 2006 ho ha estat per l’Escola Politècnica Federal de Lausana (Suïssa). El 2006 va rebre la Creu de Sant Jordi.

 

ENLLAÇ D’INTERÈS

MÉS INFORMACIÓ

Share This