ÀREA COL·LEGIATS/DES: accedir
COM COL·LEGIAR-SE
POSTGRAU D'ESPECIALITZACIÓ EN ANALÍTICA DE DADES I PROGRAMACIÓ APLICADA[+]
COLPIS CATALUNYA
L'INFOCOLPIS
Envia'ns el teu correu electrònic si vols rebre el butlletí del Col·legi.
He llegit i accepto la política de privacitat, l'avís legal i l'enviament de l'InfocolpisRECOMANEM
MÚTUA GENERAL DE CATALUNYA
MÚTUA GENERAL DE CATALUNYA [+]
MÀSTER EN TÈCNIQUES D'INVESTIGACIÓ SOCIAL APLICADA (TISA)
MÀSTER EN TÈCNIQUES D'INVESTIGACIÓ SOCIAL APLICADA (TISA) [+]

Notícies del col·legi

CRÒNICA DEL DEBAT SOBRE LES ELECCIONS ALS ESTATS UNITS D'AMÈRICA

Unes 60 persones varen assistir el passat dimarts dia 15 de novembre al debat postelectoral sobre les eleccions presidencials als Estats Units que vàrem organitzar de forma conjunta amb l'Institut de Ciències Polítiques i Socials, que fou moderat per la nostra Degana, Anna Parés i Rifà.
CRÒNICA DEL DEBAT SOBRE LES ELECCIONS ALS ESTATS UNITS D'AMÈRICA

La primera ponent a intervenir va ser la periodista Núria Ribó, que centrà la seva intervenció en analitzar l'ìmpacte mediàtic de la campanya. Al parer de l'excorresponsal de TVE als Estats Units, la campanya estigué molt més centrada en les personalitats de Donald Trump (un home 'outsider') i de Hillary Clinton (una dona 'insider) que no pas en els seus programes i la seva futura capacitat de gestió. Una campanya que en el cas de Trump, segons Ribó, venia marcada pel fet que ni ell mateix es donava possibilitats de guanyar, per la qual cosa el resultat electoral fou una sorpresa per a ell i el seu equip.

Tot seguit fou el torn de Xavier Torrens, professor de Ciència Política a la Universitat de Barcelona, que se centrà en analitzar les variables sociodemogràfiques que varen permetre la victòria del candidat del Partit Republicà o, millor dit, la desfeta de Clinton. I és que, per més sorprenent que pugui semblar, Donald Trump recollí un 45% dels sufragis d'aquelles persones amb estudis universitaris. Per contra, Hillary Clinton no fou capaç de mobilitzar de manera suficient aquells col·lectius que tradicionalment voten de forma massiva els Demòcrates, que són per aquest ordre els afroamericans, els jueus, els asiàtics i les dones. Finalment, Torrens relativitzà aquest tipus de dades, apuntant que els discursos populistes apel·len a l'insconscient dels electors, a la seva part més emocional.

Finalment fou el torn del periodista Ramon Rovira, que valorà les perspectives de futur del mandat de Donald Trump. Així, el també excorresponsal de TV3 a Washington apuntà que, en el cas d'una persona sense experiència política, un indicador explicatiu pot ser qui nomenava en el seu equip de confiança i en aquest cas, segons Rovira, les dades no ens permeten ser gaire optimistes. Rovira analitzà en aquest sentit les prospectives en diversos àmbits (immigració, inversions en obra pública, nomenaments al Tribunal Suprem) i, sobretot, emfasitzà els canvis que podrien tenir lloc en la política internacional, sobretot pel que fa a aliances amb forces euròfobes i d'extrema Dreta, les relacions amb Rússia i l'OTAN i al Pacífic.

Roger de Llúria, 155-157, entresòl 1a | 08037 Barcelona | T: 932 414 122 | F: 932 002 209 | A/E: colpis@colpis.cat | Avís Legal |  Disseny web