ÀREA COL·LEGIATS/DES: accedir
COM COL·LEGIAR-SE
POSTGRAU D'ESPECIALITZACIÓ EN ANALÍTICA DE DADES I PROGRAMACIÓ APLICADA[+]
COLPIS CATALUNYA
L'INFOCOLPIS
Envia'ns el teu correu electrònic si vols rebre el butlletí del Col·legi.
He llegit i accepto la política de privacitat, l'avís legal i l'enviament de l'InfocolpisRECOMANEM
MÚTUA GENERAL DE CATALUNYA
MÚTUA GENERAL DE CATALUNYA [+]
MÀSTER EN TÈCNIQUES D'INVESTIGACIÓ SOCIAL APLICADA (TISA)
MÀSTER EN TÈCNIQUES D'INVESTIGACIÓ SOCIAL APLICADA (TISA) [+]

Notícies del col·legi

'ELS FRANCESOS HAN VOTAT CANVI'

Debat dels resultats de les eleccions presidencials a França Els politòlegs Albert Aixalà i Joaquim Colominas i la periodista Montserrat Besses van analitzar, convidats pel Col·legi de Politòlegs i Sociòlegs de Catalunya i per l'Institut de Ciències Polítiques i Socials, els resultats de les eleccions presidencials a França, sota la moderació del director de l'ICPS, Joan Marcet.
'ELS FRANCESOS HAN VOTAT CANVI'

Tots ells van destacar l'alta participació dels ciutadans en els comicis i van coincidir en l'opinió que aquestes eleccions les ha perdut Sarkozy més que no pas les ha guanyat Hollande. Segons el politòleg Joaquim Colominas, els francesos han infringit un vot de càstig al fins ara president, i han demostrat la seva voluntat de canvi de rumb en la presidència del país.

 

'Hi ha hagut alternança, ja veurem si hi ha alternativa'

Per Colominas tres han estat els elements clau d'aquests darrers anys que han conduït als resultats actuals: el continu desprestigi de l'ex president Sarkozy davant l'opinió pública, la greu crisi econòmica i la retirada de Dominique Strauss-Kahn de la carrera a l'Elisi. Segons Colominas durant aquesta campanya hem vist a un Sarkozy sense una estratègia clara enfront un Hollande amb un discurs coherent i sense fisures, malgrat tenir una figura 'poc definida políticament', fet que, d'altra banda, l'ha ajudat a captar un vot anti-Sarkozy molt plural.

 

'Sarkozy es va presentar com un super home i l'han fet fora per mil homes'

L'enfrontament entre el vot republicà i el vot nacional ha estat, segons Albert Aixalà, un dels factors claus en aquestes eleccions, en què els francesos s'han decantat pel primer. Aixalà va coincidir amb els seus companys de taula en què als ciutadans no els ha agradat la manera de governar de Sarkozy, exercint de president omnipresent. Segons aquest politòleg França és un país molt més dividit i enfrontat del que sembla, tenint en compte que la diferència entre ambdós candidats a la primera volta va ser mínima.

 

'Sarkozy ha tingut per estratègia fer-se passar per víctima'

Montserrat Besses va voler destacar el paper de víctima que segons el seu parer ha interpretat l'ex president en tot moment. Víctima davant els altres candidats i també davant els mitjans de comunicació. Per contra, el candidat socialista ha mostrat, segons la periodista, una actitud més tranquil·la i segura, amb el debat televisat entre els dos candidats com a exemple clau. 

 

'Tot això està per escriure'

Sobre la taula van quedar interrogants com ara quin serà el tarannà del tàndem Hollande-Merkel i la seva influència arreu d'Europa, l'ambigu anunci de retirada de la vida política de Sarkozy, el pròxim líder de la UMP i, sobretot, els resultats de les eleccions legislatives el proper mes de juny.

Roger de Llúria, 155-157, entresòl 1a | 08037 Barcelona | T: 932 414 122 | F: 932 002 209 | A/E: colpis@colpis.cat | Avís Legal |  Disseny web