Notícies

maig 25, 2012
‘EL PROBLEMA D’EMPRENDRE ÉS QUE ENGANXA’. Parlem d’emprenedoria a una taula rodona, al Col·legi

‘Hi ha moltes maneres de fer empresa. És un compromís amb la societat i, ara més que mai, ho necessitem’. Són paraules de Maravillas Rojo, ex presidenta de Barcelona Activa, ex Secretaria General de Empleo i actualment treballant en emprenedoria social. Durant els dos anys que va dirigir Barcelona Activa va conèixer milers de persones emprenedores, de tot tipus. ‘És molt millor estar conscienciat a l’hora d’iniciar un projecte, creure en ell amb força, que no pas crear alguna cosa només per necessitat. He pogut constatar que si una persona està molt convençuda del seu projecte i sap molt bé què vol oferir i què pretén obtenir, se’n surt’.

 

Emprendre sol, o acompanyat?

A les dificultats pròpies de treballar per compte propi, risc de cobrar tard o de no cobrar, períodes d’incertesa on les comandes no arriben, pagar autònoms i IVA quan no s’està ingressant res, jornades interminables a conciliar amb les responsabilitats familiars, etc., se li suma actualment la difícil situació de crisi econòmica per la qual travessem. ‘Ara mateix necessitem moltes persones emprenedores per crear riquesa i llocs de treball. Sempre ha estat molt difícil posar en marxa un projecte, i ara ho és molt més. És molt més recomanable iniciar una iniciativa emprenedora estant acompanyat que no pas sol. Per ser emprenedor cal aprendre a complementar-se amb els altres’. Assegura Maravillas Rojo. 

Una afirmació amb la està totalment d’acord Albert Torruella, tècnic de creació i consolidació d’empreses a Promoció Econòmica de Sabadell S.L. i professor associat de Direcció Estratègica de l’Empresa a la Universitat de Barcelona. ‘L’emprenedoria és un projecte vital i per tant és molt important estar acompanyat i triar molt bé les persones amb qui t’associes. Normalment tendim a recórrer a les persones que tenim més a prop, però no sempre resulten ser els millors socis’. Per Guernica Facundo, politòloga i emprenedora, co-fundadora de Complementum Consultoria S.L. i amb una llarga trajectòria professional en el camp del desenvolupament local i en el suport a les dones emprenedores, la xarxa és imprescindible per ser emprenedor. ‘S’han de donar algunes condicions que facin menys difícil l’experiència’, afirma. Segons la seva pròpia experiència i la d’aquelles persones que com ella són emprenedores cal un coixí familiar que possibiliti l’entrega que requereix posar en marxa i conduir la teva pròpia empresa, per petita que sigui. ‘Es necessita posar molta passió al que fas i, fonamental, ajuda dels qui tens al voltant. Emprendre sola és molt dur. És millor estar acompanyada’.

 

L’especialitat és bona. La versatilitat, també

Segons Maravillas Rojo es posa molt l’accent en la necessitat d’especialitzar-se a l’hora de crear el teu propi projecte, conèixer molt bé el camp en el qual desenvoluparàs el teu negoci, però això no és suficient. ‘La versatilitat és molt important’, assegura. ‘Ser capaç no tan sols de dominar i ser molt bo en un àrea concreta sinó també d’estar disposat a fer altres tasques que no tenen res a veure amb el teu camp d’especialització però que complementen i ajuden a millorar el teu producte o servei, aprendre constantment coses noves, relacionar-te amb gent que fa coses molt diferents a les que fas tu però que sumen al teu projecte’. 

Albert Torruella va més enllà i assegura que a la versatilitat se li ha de sumar la capacitat de diversificar els teus clients. ‘És necessari, i ara s’està veient molt clar, diversificar els teus pagadors i els teus sectors, no dependre únicament d’un de sol, perquè si aquest et falla, no et queda res’.

 

Aprendre a vendre’s un mateix

En un moment en què la facturació cau a conseqüència de la manca de comandes, saber vendre’s és bàsic. Però això no és una tasca gens fàcil per a professionals que han estat formats en un perfil tècnic i que, fins ara, anaven enllaçant projectes sense necessitat d’exercir de comercials. ‘El més difícil que hem trobat a Barcelona Activa és que la gent sabés explicar el seu projecte amb ànima’. Afirma Maravillas Rojo, qui assegura que és fonamental saber explicar que fas i quins són els teus trets diferencials respecte la resta. ‘L’empatia és bàsica’, afegeix.

Durant el debat amb els assistents, tots ells emprenedors i emprenedores o vinculats a la creació d’empreses, es va parlar d’altres qüestions com ara l’autoocupació, entesa com a persona autònoma que treballa per projectes per a diferents clients, situació a la que s’estan veient empentades moltes persones donat l’alt nivell d’atur, i també de la necessitat de crear espais de co-working on compartir no tan sols despeses, sinó un espai d’intercanvi amb altres professionals autònoms.

La taula va finalitzar, com no podia ser d’una altra manera, amb una sessió de networking on assistents i ponents van tenir l’oportunitat de conèixer-se una mica millor i de plantar la llavor de futures col·laboracions.

Guernica Facundo i Albert Torruella van presentar els seus respectius llibres, ‘El libro rojo de las mujeres emprendedoras‘ i ‘Escola d’emprenedors‘, on donen una mica més de lluny al present i futur d’aquells qui s’embarquen en l’aventura d’emprendre.

 

PRÒXIMAMENT…

Parlarem al Col·legi d’un altre tema que ens interessa i ens afecta molt: Europa, amb Josep Maria Ribot, conseller de la Direcció de Relacions amb els Parlaments Nacionals del Parlament Europeu a Brussel·les i amb una àmplia trajectòria professional a la Unió Europea, qui ens oferirà una posada al dia sobre els aspectes més rellevants de l’agenda política i social europea.

Serà al Col·legi, el proper dijous 31 d’octubre, a les 19 hores. Per assistir-hi només cal confirmar l’assistència enviant un correu electrònic a activitats@colpis.cat o bé trucant al 93 241 41 22. Us hi esperem!

 

ENLLAÇ D’INTERÈS

MÉS INFORMACIÓ

Share This