Notícies

maig 29, 2017
PRESENTACIÓ DE LLIBRE SOBRE CATALUNYA I LA UE AL COLPIS: LA CRÒNICA
L’acte va ser presidit per l’Hble Sr. Raül Romeva
La presentació del llibre en qüestió va tenir lloc a la seu del Colpis el passat 1 de juny. La primera intervenció va anar a càrrec d’Anna Parés, degana del Col·legi, que va donar la benvinguda als altres dos ponents: el Dr. Andrea Noferini, l’autor del llibre, i l’Hble. Sr. Raül Romeva, conseller d’Afers Exteriors, Relacions Institucionals i Transparència de la Generalitat de Catalunya. En la seva intervenció l’Hble. Sr. Raül Romeva va exposar la seva visió sobre quina hauria de ser la política exterior de les “regions” (en terminologia europea) dins i fora de la Unió Europea. Servint-se d’algunes conclusions del llibre, va comparar el cas de Catalunya amb altres regions europees i va expressar que les relacions entre Catalunya i la UE es troben en un moment de maduresa. Així mateix, va afirmar que les regions acostumen a ser més nacionalistes que els Estats que les acullen, però: “què passa quan l’Estat central és més nacionalista que les perifèries?”, va exclamar fent referència a l’Estat espanyol. La situació política actual es deu en part a l’interès de Catalunya d’eixamplar horitzons i del fre imposat per Espanya. 
 
A continuació el Dr. Andrea Noferini va donar a conèixer les conclusions de l’estudi i va parlar de la qüestió regional en el procés d’integració europea. Segons ell, totes les unitats territorials tenen interès a tenir relacions amb altres unitats territorials, i en un procés de confrontació amb l’Estat normalment hi han intervingut tres condicionants: els recursos per desenvolupar formes autònomes de mobilització, l’autonomia competencial en el procés d’integració i la diferent naturalesa política dels partits. Dit això, el Dr. Noferini va reconstruir la xarxa formal i informal dels actors regionals que participen en l’entramat europeu i es va centrar especialment en el cas concret del Govern de la Generalitat de Catalunya: quins departaments tenen preponderància a nivell europeu i quina freqüència i nivell de relació tenen amb altres institucions europees? Podeu veure’n més detalls clicant l’enllaç inferior.
 
L’acte va finalitzar amb un breu debat entre l’Hlbe. Sr. Raül Romeva i el Dr. Noferini, en què el primer va voler destacar alguns dels resultats de l’estudi, com per exemple, el fet que el Consell de Ministres no sigui un punt central a la xarxa, cosa lògica si es té en compte que la representació permanent espanyola al Consell de Ministres només presenta la visió del govern central i no pas la de les autonomies, segons Romeva.
 
La degana del Col·legi va tancar l’acte agraint l’assistència dels ponents i animant el públic a participar a les següents activitats previstes pel Colpis. 
 
 
Share This