Notícies

abril 12, 2018
“PROSPECTIVA, LA CIÈNCIA QUE ESTUDIA EL FUTUR” NOU MONOGRÀFIC AL NOSTRE BLOC ÀMBITS DE POLÍTICA I SOCIETAT

Iniciem el monogràfic amb una introducció a aquesta ciència, amb l’article del politòleg Cristian Rodríguez, Que és la prospectiva?. Seguidament també ens preguntem amb l’article del politòleg i sociòleg Antoni Biarnes, Per què és tan difícil predir el futur?. El tercer article l’ha realitzat el també doctor en Ciències Polítiques Román Castro sobre el desenvolupament de La política al segle XXI, en què s’analitzen elements com el llenguatge, els partits polítics i la seva relació amb la ciutadania, entre d’altres aspectes. El quart article s’enfoca entorn a la Definició de polítiques públiques i la necessària relació amb la prospectiva, per l’expert en la matèria, Jordi Serra Pino.

 

Els darrers tres articles estan enfocats a temàtiques concretes que ja avui preocupen als gestors polítics i a la societat. La catedràtica en Sociologia Marina Subirats reflexiona a Les dones: quin futur ens espera? sobre la prospectiva a nivell de gènere i igualtat. La politòloga Isabel Junquera ens parla de El Canvi pendent en matèria ambiental. Finalment, l’economista i politòleg Xavier Ferrer ens ofereix una anàlisi sobre Seguretat i defensa de la Unió Europea.

 

A més, entrevistem a dos catalans que han treballat en qüestions de prospectiva. D’una banda, parlem amb el periodista Josep Puigbó, presentador i director del programa “El dia de demà”, que analitza el futur posant com a frontera l’any 2050 sobre temes diversos (socials, econòmics, laborals…). D’altra banda, el Doctor d’Economia Francesc Roca ens parla del seu llibre “Per comprendre el futur”, un clàssic en l’anàlisi dels estudis prospectivistes moderns.

 

ENLLAÇ D’INTERÈS

ENTRA AL BLOC

Share This