Notícies del Col·legi

QUÈ APORTA LA CIÈNCIA POLÍTICA I LA SOCIOLOGIA A LA FUNCIÓ D’ALCALDE I ALCADESSA?

En l’episodi d’enguany de la Mirada del Colpis ens hem preguntat com poden contribuir les formacions de Ciències Polítiques i de Sociologia a la funció d’alcalde i alcaldessa, i ho hem fet de la ma de dues col·legiades politòlogues: la Marta Martorell, ex alcaldessa de Tiana, i la Marta Felip, ex alcaldessa de Figueres. Com sempre, condueix el programa el company sociòleg, Aran Solé.

Ambdues han reconegut que la seva formació com a politòlogues les ha ajudat molt a exercir l’alcaldia, gràcies a la seva experiència prèvia amb l’Administració pública i al seu profund coneixement dels processos administratius. També han coincidit en afirmar que avui dia hi ha molta complexitat en la gestió pública d’un municipi, donat que cada cop hi ha més responsabilitats, més competències, més exigències ciutadanes i, en canvi, menys recursos humans.

Totes dues ex alcaldesses han posat també el focus en la pressió exercida a través de les xarxes socials, i en com aquestes suposen una gran eina de comunicació amb els ciutadans i ciutadanes però alhora una font inesgotable de feina, de la qual s’ha de saber gestionar molt bé tant el temps que se li dedica com la resposta que es dona a les peticions, queixes i demandes que reben per part dels habitants del municipi.

D’altra banda, un altre dels aspectes en què han coincidit les nostres companyes és la incidència del gènere en l’exercici del seu càrrec, i com aquest ha marcat en moltes ocasions la seva funció, rebent tot tipus de comentaris masclistes que han dificultat la seva feina, alguns d’ells posant el focus en l’aspecte físic, que sol afectar molt més les dones que els homes amb càrrecs públics.

Des de la seva experiència s’han sentit valorades pel fet de ser politòlogues i conèixer a fons l’Administració Pública i han reivindicat que la funció pública i l’estructura de l’Administració Pública ha quedat obsoleta. Han defensat la professionalització de la direcció pública i la necessitat d’incorporar perfils professionals molts diversos per a donar resposta a totes les necessitats que tenen els municipis.

Últimes notícies

KIT DIGITAL PER A AUTÒNOMS I EMPRESES 

KIT DIGITAL PER A AUTÒNOMS I EMPRESES 

L’Institut d’Estudis de l’Autogovern, l’Associació Catalana de Ciència Política i el Colpis organitzem aquest seminari sobre els elements clau per a un disseny electoral.

read more
Share This