Comissió de Societat Digital

Constituïda a principis de 2020, connecta la tecnologia digital i el món de les dades amb la sociologia, les ciències polítiques i les administracions públiques. Des de l’observació i l’intercanvi d’informacions i de recursos, s’aproxima a l’expressió més actual del món d’avui i analitza els avenços, els límits, els reptes i els perills de la progressiva digitalització dels processos socials a la societat i les administracions públiques.

Activitats

  • VISITEM EL BARCELONA SUPERCOMPUTING CENTER (BSC)17 gener 2024

    El 17 de gener la nostra Comissió va organitzar una visita al Barcelona Supercomputing Center, a la qual van assistir una cinquantena de persones. La visita va consistir en una presentació seguida de col·loqui, més la visita al MareNostrum.

    Creat l'any 2005, El Barcelona Supercomputing Center-Centro Nacional de Supercomputación (BSC-CNS) és el centre nacional de supercomputació a Espanya. Estan especialitzats en computació d'altes prestacions (HPC) i gestionen el MareNostrum, un dels supercomputadors més potents d'Europa, ubicat a la capella de la Torre Girona.

    La visita va ser guiada per Mercè Crosas (Head of Computational Social Sciences del BSC i Presidenta de CODATA).

    Podeu consultar la presentació de Mercè Crosas, al següent ENLLAÇ

  • EL COLPIS S'ADHEREIX A LA CARTA ENVIADA AL CONSELL EUROPEU SOBRE EL REGLAMENT DE LA INTEL·LIGÈNCIA ARTIFICIAL19 maig 2023

    El Colpis, a iniciativa de la seva Comissió de Societat Digital, s’ha adherit a la carta adreçada a la Presidència Espanyola del Consell de la Unió Europea en què cridem l’atenció sobre les greus deficiències en el Reglament d’Intel·ligència Artificial que es negocia actualment a la UE i demanem que es posin en primer pla els drets fonamentals, amenaçats per la pràctica d'activitats d'hipervigilància que porta a terme la Intel·ligència Artificial.

    Aquesta carta, impulsada per Lafede.cat, Algorace, Fundación Eticas, CIVIO, Observatorio Trabajo, Algoritmos y Sociedad; Algorights, Institut de Drets Humans de Catalunya i CECU ha estat signada per més d'una seixantena d'entitats, entre elles el Colpis.

    Podeu consultar la informació completa, al següent ENLLAÇ.

     

  • COL·LOQUI "LA DEMOCRÀCIA I EL NÚVOL. L'AGENDA PÚBLICA INEXISTENT? 20 abril 2023

    La Comissió de Societat Digital del Colpis, encapçalada pel col·legiat Josep Vives, i l'Associació Catalana de Ciència Política organitzem el col·loqui “La democràcia i el núvol. L’agenda pública inexistent?”, un debat sobre els impactes de la digitalització actual a la democràcia amb Josep Maria Ganyet, enginyer informàtic per la Universitat Autònoma de Barcelona amb l’especialitat d’Intel·ligència Artificial i autor del llibre 'La democràcia mor al núvol'.

    Lloc: Institut d'Estudis Catalans (c/ del Carme, 47, Barcelona)
    Format: presencial i en línia

  • PARTICIPACIÓ A LA RECERCA: AVANÇANT EN LA TRANSFORMACIÓ DIGITAL DE L'ADMINISTRACIÓ? FACTORS, DIMENSIONS I INDICADORS15 juliol 2022

    Des del Colpis varem col.laborar amb l’Institut d’Estudis Regionals i Metropolitans de Barcelona (IERMB) per dur a terme un estudi finançat per l'EAPC, amb metodologia col·laborativa sobre la transformació digital de l’administració, amb especial èmfasi en l'administració de la Generalitat i el seu observatori de la digitalització.

    El Colpis, a través de la comissió de Societat Digital, també va co-organitzar un focus grup amb participants que havien realitzat algun tràmit digital amb l’administració pública durant el 2022 (empadronaments, matriculació, pagament de multes, sol·licitud beques, pensions i ajudes, etc.) que hagi implicat algun tipus de identificació digital (IDCat, Cl@ve, DNIe, firma digital...).
    Podeu consultar l'estudi resultant en el següent ENLLAÇ


    Títol del projecte: Avançant en la transformació digital de l'Administració? Factors, dimensions i indicadors
    Institució sol·licitant: Institut d'Estudis Regionals i Metropolitans de Barcelona
    EQUIP DE RECERCA
    Acadèmia
    Investigador Principal: Marc Martí Costa, Institut d’Estudis Regionals i Metropolitans de Barcelona (IERMB), Universitat Autònoma de Barcelona
    Administració pública
    Mentora institucional: Marta Sabaté Solanes, Direcció General d’Administració Digital, Generalitat de Catalunya
    Societat civil
    Josep Vives Jounou, Col·legi de Professionals de la Ciència Política i de la Sociologia de Catalunya (COLPIS)

  • LES DADES I EL SEU VALOR PÚBLIC. L’OPENDATA I MÉS ENLLÀ, NOU PODCAST DEL COLPIS24 març 2022

    Aprofitant que el 5 de març s’ha celebrat el #opendataday 2022 (www.opendataday.cat), la celebració anual de les dades obertes a tot el món, aquesta edició del nostre podcast La Mirada del Colpis, curada per la Comissió de Societat Digital del Col·legi, s’ha dedicat a “Les dades i el seu valor públic. L’Opendata i més enllà”.
    S’ha revisat la trajectòria, present i futur de les dades obertes del sector públic. A partir d’aquest servei públic s’ha debatut i reflexionat sobre la rellevància social i política de les dades, de totes les dades: les públiques, les privades i les dels ciutadans (i consumidors). Reflexions sobre una societat en què la digitalització ha portat a la datificació de tot: organitzacions, administracions, persones i col·lectius. S’ha parlat de la governança de les dades i de l’accés a elles per stakeholders públics i privats i per la ciutadania que les genera, i del necessari empoderament dels ciutadans en relació a elles, amb projectes com salus.coop.

    Per parlar de tot això hem comptat amb tres persones que treballen amb projectes de dades i la seva valorització des de àmbits diferents. Per començar, amb Anna Saez, politòloga per la Universitat Pompeu Fabra i actualment treballant a l’Àrea de Dades Obertes de la Secretaria de Govern Obert de la Generalitat de Catalunya com a tècnica superior. Part de les seves funcions inclouen la coordinació amb els departaments per l’obertura de dades, la comunicació i el suport en activitats divulgatives com els OpenDataDays. Experiència prèvia en l’àmbit privat, treballant durant més de tres anys a una consultoria tecnològica en projectes pel sector públic, on va tenir el seu primer contacte amb les dades obertes. Creu en les dades com una eina clau per poder prendre decisions més ben informades i com a motor de transformació social.

    També amb Josep Vives, sociòleg i psicòleg Social per la UAB, responsable de la Comissió de Societat Digital del Colpis, actualment responsable de dades i digitalització a la unitat Rubí Brilla de l’Ajuntament de Rubí, unitat que promou l’acció climàtica i les polítiques d’estalvi i eficiència energètica a ajuntament i municipi. Abans ha treballat com a responsable d’observatoris socioeconòmics i urbans en diferents administracions, i més fugaçment, en projectes de recerca i dades en empreses privades. També participa, des de fa més de vint anys, a diferents col·lectius tecno-activistes, com l’Observatori per la Cibersocietat, Guifi.net, MyData i Algorights. I, finalment, amb Ariadna Esteve, responsable de branding d’estratègia i de comunicació del projecte salus.coop. Va estudiar literatura anglesa i, després, literatura comparada, amb interès pels feminismes. Després s’ha format i treballat en marketing i comunicació. Darrerament, treballant com a consultora per la transformació d’organitzacions, gestionat els canvis com a sistema de relacions dinàmiques. L’interessa l’empoderament col·lectiu i la política com a sistema d’organització i de promoure canvi i progrés. Com sempre, el programa va ser conduït pel col·legiat i sociòleg, Aran Solé.

    Escolteu el podcast

  • Seminari: COVID19, salut pública i tecnologies de rastreig: un debat polític 19 maig 2020

    La sessió va abordar la dimensió política de les noves tecnologies digitals com a eines de control social i de poder amb ponents de la talla de Simona Levi, Àlex Puig i Enric Luján.

Share This